OAMKB maakt crowdfunding succesvol

Crowdfunding is een slimme manier om investeerders te vinden. Bij OAMKB Breda helpen we dan ook regelmatig ondernemers die via crowdfunding geld bij elkaar willen halen. We weten precies welke ideeën kans van slagen hebben, en ook het indienen van een financieringsaanvraag is voor ons gesneden koek. Op deze manier wordt jouw project ongetwijfeld een groot een succes.

Hoe werkt crowdfunding?

OAMKB werkt samen met het crowdfunding platform GeldVoorElkaar.nl. Dit crowdfunding platform is een plek waar geldvragers en investeerders bij elkaar komen. Zodra je een project online zet, kunnen bedrijven en particulieren zich namelijk aanbieden als investeerder. Het project wordt niet gefinancierd door één iemand, maar door een grote groep van investeerders. De één geeft € 100 voor het project, terwijl de ander het wel ziet zitten om €1000 te investeren. Op deze manier kan iedereen met een goed idee het budget bij elkaar krijgen.

Snel resultaat

Vroeger gingen bedrijven naar de bank om geld te krijgen. Helaas is het de laatste jaren steeds lastiger geworden om via deze weg het budget bij elkaar te krijgen. Daarnaast duurt de aanvraagprocedure bij de bank vaak erg lang. Het is dus niet vreemd dat ondernemers op zoek gaan naar een alternatieve manier. Crowdfunding werkt veel sneller dan financiering via een bank. Als je idee aanslaat, heb je de investering vaak al binnen drie weken rond.

Is crowdfunding iets voor jou?

Iedereen kan een aanvraag tot crowdfunding indienen. Het maakt dus niet uit of je een paar duizend euro óf een paar ton nodig hebt om het project te financieren. In principe geldt er geen maximaal bedrag, maar meer dan €1.000.000 is er tot nu toe niet gevraagd. De hoogte van het bedrag is eigenlijk niet het belangrijkste bij crowdfunding. Maar het is wel essentieel dat je een goed en onderscheidend idee hebt. De OAMKB adviseur in Breda kan je hier bij helpen.

Crowdfunding als marktonderzoek

Via crowdfunding kun je snel en gemakkelijk investeerders vinden. Maar dat is niet het enige doel waarvoor je deze constructie kunt gebruiken. Crowdfunding is namelijk ook een ideaal hulpmiddel bij marktonderzoek. Door je idee op een crowdfundingplatform te presenteren, merk je al snel of het aanslaat. Investeerders geven namelijk alleen geld aan projecten waar ze vertrouwen in hebben, anders zijn ze hun geld kwijt. Speciaal voor zo'n marktonderzoek is het mogelijk om kosteloos een project te plaatsen. Zie het als een eerste oriëntatie zodat je kunt zien of jouw idee kans van slagen heeft.

Crowdfunding als marketingtool

Een andere strategie is om crowdfunding te gebruiken als marketingtool. Heb je een nieuw soort wijn ontwikkeld dat je op de markt wilt brengen? Verras je investeerders dan allemaal met een fles van je heerlijke nieuwe wijn. Sta je op het punt om een schoonheidssalon te openen? In dat geval verblijd je de geldschieter met korting op een eerste behandeling. Door kleine cadeau's te geven aan je investeerders creëer je goodwill én maak je meteen reclame. Om nog meer naamsbekendheid te maken, kun je je project promoten via social media. En een goed idee wordt al snel gedeeld. Zo bereik je mensen die je anders nooit zou bereiken. Als klant van OAMKB kun je ook op onze hulp rekenen. We beschikken namelijk over een uitgebreid netwerk zodat we jouw project goed onder de aandacht kunnen brengen.
Wat zijn de voorwaarden bij crowdfunding?
Investeerders geven geld omdat ze in je project geloven. Maar daar moet natuurlijk wel iets tegenover staan. De meeste projecten leveren investeerders tussen de 6 en 10% op. Dit is aanzienlijk meer dan het percentage van een gewone spaarrekening. Het exacte rentepercentage mag je zelf bepalen, net als de uiteindelijke looptijd. Voor deze looptijd geldt wel een maximum van 7 jaar. Het rentepercentage is zo hoog omdat de investeerders het risico lopen om hun geld kwijt te raken. Dit is meteen de reden waarom velen hun geld op meerdere projecten tegelijk inzetten.

Stapelfinanciering

Crowdfunding heeft veel voordelen. Zo kun je voor elk goed idee geld bij elkaar krijgen én het levert ook nog eens snel resultaat op. Echter, het rendement dat naar de investeerders gaat, is wel aan de hoge kant. Veel bedrijven kiezen daarom voor stapelfinanciering. Hierbij investeert de ondernemer voor een deel eigen kapitaal in het project. Een ander deel van het geld komt van de bank, en de rest wordt geworven via crowdfunding. Deze constructie is uiteindelijk goedkoper, maar het duurt vaak wel langer voor je het volledige bedrag bij elkaar hebt.

OAMKB regelt het

Ons administratiekantoor in Breda regelt de aanvraag voor crowdfunding graag voor je. Zodra je ondernemingsplan of idee bij ons binnen is, gaan onze experts voor je aan de slag. We beoordelen het plan en als het nodig is, sturen we het bij. Daarnaast brengen we het financiële gedeelte in kaart zodat je precies weet hoeveel geld er nodig is. Op deze manier ontstaat er een goed plan waar de investeerders niet omheen kunnen. Ook na het indienen van het plan blijven we aan je zijde staan. We helpen je met netwerken en als er eenmaal investeerders gevonden zijn, zorgt OAMKB ervoor dat de contracten worden geregeld. Je hebt nergens omkijken naar.

Denk je dat crowdfunding misschien ook iets voor jouw onderneming is? Neem dan vrijblijvend contact op en informeer naar de mogelijkheden.

Hoe werkt crowdfunding bij OAMKB?